Saturday, June 12, 2010

Makan Secara Sihat

Oleh Mohd Fardzi Bin Abdullah (Jiee)
Menjalani Kursus Instruktur Aerobik & Gimnasium
Anjuran Cawangan Pemakanan
Bahagian Pembangunan Kesihatan Keluarga
Jabatan Kesihatan Awam
Kementerian Kesihatan Malaysia

MAKANAN YANG SEIMBANG
1. Kumpulan memberi tenaga : Lemak, Karbohidrat
2. Kumpulan membina badan : Protein
3. Kumpulan menjauhkan penyakit: Vitamin dan mineral
 • Pelbagai makanan
• Makanan pada waktu yang tertentu
• Makanan boleh memenuhi keperluan badan











PIRAMID MAKANAN
























CONTOH 1 SATU HIDANGAN / SAJIAN
UNSUR UTAMA DALAM MAKANAN


KOLESTEROL
ADAKAH BADAN MEMERLUKAN KOLESTEROL? YA!

PERANAN KOLESTEROL

SUMBER KOLESTEROL


KANDUNGAN KOLESTEROL DAN LEMAK TEPU DALAM MAKANAN


KESAN PENGAMBILAN SERAT TERHADAP ARAS KOLESTEROL


1. KESAN TERHADAP GARAM HEMPEDU
50% kolesterol akan ditukar kepada garam hempedu untuk membantu dalam PENGHADAMAN dan PENYERAPAN LEMAK daripada makanan.

SERAT (contohnya kacang soya, bayam & kekacang) mengikat garam hempedu di dalam usus dan mengumuhkannya, oleh itu lebih banyak KOLESTEROL dipecahkan untuk menggantikan GARAM HEMPEDU.

2. KESAN LAIN
Serat menurunkan aras kolesterol darah dengan meningkatkan penyerapan lemak dan kolesterol daripada makanan.




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


APA ITU KALORI?

UNIT HABA untuk mengukur kandungan TENAGA


PEMBAHAGIAN KALORI DALAM SEHARI (2000 KILOKALORI)

ADAKAH ANDA GEMUK?


Indeks Jisim Badan



BAGAIMANA MENGURANGKAN BERAT BADAN?

1. Kurangkan kalori
2. Lebihkan aktiviti fizikal


MENGURANGKAN BERAT BADAN
1. Kurangkan berat badan setakat 500 mg/minggu
500 g lemak = 3858 kilokalori/minggu
550 kilokalori sehari


MENGURANGKAN BERAT BADAN
Kurangkan 550 kilokalori sehari







KANDUNGAN KALORI DALAM MAKANAN


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
           Aktiviti yang menggunakan 550 kilokalori
        untuk Berat badan 86 kg (150 lb)



KILOKALORI YANG DIGUNAKAN SETIAP 60 MINIT AKTIVITI

KANDUNGAN KALORI DALAM MAKANAN DAN JANGKAMASA (MINIT) BEBERAPA AKTIVITI YANG MEMERLUKAN KALORI YANG SAMA

KANDUNGAN GARAM DALAM MAKANAN
KANDUNGAN GULA DALAM KUIH MUIH

KANDUNGAN GULA DALAM MINUMAN





PERLUKAH ZAT TAMBAHAN ATAU SUPPLEMENTS??


SUPLEMEN
 Produk yang diambil melalui mulut yang mengandungi bahan-bahan tertentu yang bermaksud untuk melengkapkan diet.
 Dalam bentuk pil, kapsul, tablet, cecair atau serbuk.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PERLUKAH ZAT TAMBAHAN ATAU SUPPLEMENTS??


 Pengambilan pelbagai jenis makanan dapat membekalkan kesemua zat yang diperlukan.
 Pengambilan suplemen yang berlebihan memudaratkan dan toksik kepada tubuh.
 Diperlukan oleh:
 Orang yang sakit atau baru pulih dari penyakit
 Wanita hamil dan bersalin
 Wargatua
 Individu yang mengamalkan diet vegetarian


No comments:

Post a Comment